torsdag den 30. december 2010

Vidunderlig frisk luft

Var i går aftes ude at løbe for første gang i et par uger. Jeg har været så frustreret over at være småskadet og over at det samme problem kommer igen og igen. Og med besøg fra Dk og tur til Lapland, så er tiden gået og jeg har prøvet at lade tiden læge alle sår.......
Det blev til 7 km i meget behersket tempo - både pga. glatte veje og pga. nødvendigheden af at starte langsomt op. Men det var himmelsk at komme ud i luften med -8 grader og jeg nød hvert minut.
Min mor rejste hjem i går eftermiddags efter en meget intens ferie med mange oplevelser. Vi havde en fantastisk tur til Lapland og jeg skal nok skrive om den og sætte billeder på, det kræver bare min egen computer (for der er der mine billeder), og vi er stadig ikke på talefod.

Hvad har jeg så lavet når nu der er ting jeg ikke har lavet?

Jeg har prøvet at få lidt styr på de mange ting omkring det at tage den beslutning at skulle løbe marathon(s) i det kommende år. Jeg er jo somsagt lidt kontrolfreak og når jeg gør ting så skal de også gøres ordentligt. Så jeg er nødet til at sætte mig godt og grundigt ind i hvad jeg må kræve af mig selv for at gennemføre mine mål på en måde jeg kan være tilfreds med. Jeg har været glad for at opnå mine mål omkring halve marathons i det forløbne år, men jeg er ikke tilfreds med mine tider. Jeg tuller for meget rundt i et hyggeligt og behageligt tempo - og det bliver jeg nødt til at ændre.
Det er soleklart at der er stor forskel på at løbe et halvt marathon og et helt marathon. At man er ude dobbelt så lang tid er ikke svært at forstå -men der er et eller andet andet som jeg fornemmer udgør en helt anden og meget væsentlig forskel, og det er den nød jeg arbejder på at knække. Mit mål kræver grundig forberedelse og det har jeg så brugt noget af al den tid jeg pludselig har fået når jeg ikke har løbet:

1. Har lånt 4 bøger på biblioteket om at løbe marathon: "Run your first marathon" af legendariske Grete Waitz, "Marathon and half marathon: from start to finish" af Sam Murphy, "Marathon runners handbook" af Bruce Fordyce og "Be your best at marathon running" af Tim Rogers. Den sidste har jeg været igennem før og fandt mange gode ting. De to første har jeg næsten læst helt igennem og i dem begge fundet gode forklaringer, råd og inspiration. Den tredje er den næste på listen. Men min foretrukne vil nok være bogen af Sam Murphy da den er utrolig godt bygget op med meget relevant viden og information.

2. Bygget et godt og effektivt stræk-styrke øvelses program op for at pleje og forebygge min tendens til ITB syndrom. Det har helt klart at gøre med for svage muskler på strategiske steder: Baller, ryg og mave. Derfor er jeg pinedød nødt til at overholde det træningsprogram og vil gå til mave-ryg timer de to gange om ugen jeg kan på mit træningskort til Barona Arena.

3. Jeg har siden jeg begyndte at løbe registreret mine løbepas på et forum som jeg faktisk er vældig glad for. Men ens tider osv. er offentlige og der laves endda statistik over de forskellige medlemmers distancer, dvs. at man (læs: jeg) nemt trækkes ind i en intern konkurrence mod løbere man ikke har nogen anelse om hvem er, deres alder, niveau eller om de virkelig løber de registrerede distancer. Nu indrømmer jeg noget jeg aldrig har sagt til nogen før fordi det er for latterligt når man ikke er bedre til løbe end jeg er, men here goes: Jeg løber for at vinde. Helt klart. Drømmer om det. Stræber efter det. Planlægger at gøre det. Satser på at gøre det. Leder efter løbe med antal deltagere i min alder som måske vil muliggøre det. Vil vinde.
I må gerne trække på smilebåndet - og sætte lyd på hvis I vil.
Men sådan er det og derfor har jeg haft en enorm tilfredstillelse ved at ligge blandt de 3-4 bedste på statistikken, og har presset mig selv til at løbe længere og mere end måske godt var for jeg kan ikke snyde og registrere km jeg ikke har løbet. Det pres skal væk for hvis jeg skal holdes skadesfri og træne fornuftigt, er jeg nødt til at holde et passende program og ikke ligge under for noget der er irrelevant for at opnå mit mål.
Så nu er jeg meldt ud af det løberforum.

Det lyder nok lidt som at bygge luftkasteller, men jeg tror på mit behov for grundig forberedelse!

3 kommentarer:

 1. Hej kære Kirsten
  Det lyder, som om du har gjort status. Det er godt at gøre af og til for at kunne holde målet for øje. Ligesom du har jeg jo haft løbepause. For koldt, for sneet og for iset her i Nordsjælland. Og i virkeligheden er det ikke så meget værre end sidste vinter. Så der er noget andet, som har bremset mig. Men her skal der også ske noget. Derfor er det dejligt at læse dit indlæg. Vanen tro bliver jeg inspireret af dit. :-)
  Og det er ok at være konkurrenceminded og have det som en drivkraft. Men selvfølgelig ikke hvis det får os til at presse udover det, som kroppen kan kapere.
  Godt nytår til dig og resten af familien. Håber virkelig at vi ses igen i det nye år.
  Knus og kærlige hilsener
  Katrine

  SvarSlet
 2. Hej
  Jeg fandt lige din blog og "kender dig" jo lidt fra motionslobs forum :-). Det lyder spændende med dine marathon planer for næste år, jeg synes dog det er 3 marathon som ligger noget tæt på hinanden. Jeg løb selv min første oppe i St. Dyrehave i Hillerød i november hvor jeg kan se du også var oppe og løbe - det er en stor oplevelse så glæd dig :-).
  Løbehilsner Gitte

  SvarSlet
 3. @Kære Katrine - nogen gange har vi nok bare brug for sådanne perioder. Jeg er bare bange for at den bliver for lang for så ryger man helt ud af vanen. Sikke en masse tid jeg pludselig har haft, men har også været som en løve i et bur! Glad for at inspirere, lige som det altid er dejligt selv at blive inspireret af dig!!

  @Hej Gitte - velkommen til, det er hyggeligt at møde dig her! Du har ret mht. tiden mellem løbene, jeg ved heller ikke om det er realistisk at løbe hver 2. måned. Men det er noget jeg har lyst til og til hvert løb er der også halv marathon og så kan man jo tage beslutningen når tiden nærmer sig. Tillykke med din debut i Hillerød, jeg er imponeret over at du valgte og gennemførte debut på en rute der skal løbes 2 gange - det tror jeg mentalt er meget svært!! Men så kan jeg jo få lidt erfaringer og gode råd fra dig!

  SvarSlet