Praktiske forberedelser
Når du løber langture, så del turen mentalt op i mindre dele. Fokuser på det umiddelbare mål. Dvs. løb fra det punkt til det næste I stedet for at tænke på at løbe hele den lange strækning sig til dig selv: ”Nu tager jeg det roligt og kommer ind i rytmen ind til jeg er varmet op”. Når du kommer til det punkt hvor du er varmet op, tænk på det næste stykke du vil løbe. Koncentrer dig om at løbe stykke for stykke færdigt, før du tænker på det næste. Vælg noget at fokusere på for hvert stykke og på hvordan du vil forholde dig til stykket alt efter sværhedsgraden. Prøv at finde nogen milepæle der kan udløse en positiv mental reaction.
Træn nogen Back-to-Back ture, det betyder feks. at løbe langtur 3 timer lørdag og igen 2 timer søndag. På den måde får man virkelig trænet benene i at blive ved med at løbe selv om de ikke er spor friske pga. gårsdagens lange løb.
Kend din løbsrute
Hvis du skulle løbe et marathon (eller andet løb) på din yndlingsrute derhjemme, vill du højst sandsynligt løbe super godt. Der kender du hver eneste bakke, ved hvor vinden kommer fra, hvor der er mest skygge osv. Du ville vide hvordan du skulle forvalte din energi og hvor du er nødt til at være ekstra stærk og fokuseret. Du ville kunne komme igennem de hårde stræk, fordi du har gjort det før.
Med dette i tankerne er det vigtigt at give dig selv så meget ”kendt rute fordel" som muligt til dit marathon. Ideelt tager du en par ture på løbsruten i ugen op til marathon, og prøver at identificere nogen milepæle der kan være kritiske for dig. Dit mål er at have en rimelig klart billede at ruten i hovedet. Da man ikke altid kan være fysisk tilstede på ruten før løbet, kan man bruge kort og Google for at danne sig et billede af stedet.
Før du står på startlinen, skal du have en løbeplan: Studer rutekortet grundigt, læg mærke til højdekurver, hvor der er depoter og andre vigtige eller praktiske punkter undervejs. Folk der virkelig planlægger deres løb, har sjældent problemer. Specielt begyndere – jo mere du ved om ruten, jo bedre. For at være virkelig forberedt, prøv at simulere løbsruten under din træning. Hvis der feks. er en megabakke omkring 22 km, så prøv at få indarbejdet en ordentlig bakke på det tidspunkt under din træning. Hver gang du arbejder dig op ad den bakke, tænk på dit løb og hvordan du vil flyve op bakken til den tid. Derved vil du have mere selvtillid under dit marathon fordi du ved at du er helt forberedt på alle udfordringerne.
Forbered dig på anstrengelserne
Efter at have lært og forberedt dig på løbsruten, gennemtænk nogen af dine bedste træningsture og mærk efter hvordan du følte mens du træningen skred frem. Derefter placerer du de mentale billeder fra din træning på specifikke dele af marathon ruten (feks. en lang og stejl bakke, et kedeligt stykke landevej).
Det er vigtigt at være realistisk, men ikke bange for den anstrengelse det vil være at løbe marathonet. Vær klarsynet omkring din vurdering af egne evner og færdigheder. Det vil være dømt til katastrofe hvis du forestiller dig at overgå de resultater du har opnået på dine træningsture i stor stil, på samme måde som det vil være nedslående hvis du sætter dit mål for lavt.
Øv dig i at tænke på hvordan det vil føles at have en stabil og solid dag derude, på hvor meget indsats der er påkrævet og de biomekaniske dele af dit bedste marathon tempo. Hvordan vil du føle dig tilpas ved 5 km, 10 km, 20 km osv?
Forbered en plan for hvordan du vil klare tidspunkterne med smerte og træthed.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar